Θέματα

Προετοιμάζοντας το βρεφικό δωμάτιο

Από την Μαρία Κρητικού 30 Δεκεμβρίου 2009

Διαβάστε στο άρθρο

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Προετοιμάζοντας το βρεφικό δωμάτιο
Η διαδικασία προετοιμασίας του βρεφικού δωματίου είναι μια ιδιαίτερα τρυφερή διαδικασία. Το μωρό θα χρειαστεί το δικό του δωμάτιο, το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά άνετο, ενώ καλό είναι να βρίσκεται κοντά στην κρεβατοκάμαρα των γονιών του.

Ιδανικά το βρεφικό δωμάτιο θα ήταν καλό να “βλέπει” νοτιοανατολικά, να είναι φωτεινό και ευάερο, αλλά χωρίς ρεύματα, με την κούνια του μωρού να μην είναι τοποθετημένη κοντά σε πόρτα, παράθυρο ή θερμαντικό σώμα. Τα μωρά δεν πρέπει να βρίσκονται σε πολύ θερμό ή ψυχρό περιβάλλον.

Μπορεί το μωράκι σας να μην είναι σε θέση να εκφράσει τις επιθυμίες του, αλλά σίγουρα θα ήθελε το δωμάτιό του να είναι ευχάριστο και άνετο. Γι’ αυτό τα έπιπλα και η διακόσμηση πρέπει να εξασφαλίζουν ένα περιβάλλον ήρεμο, αλλά με τα κατάλληλα ερεθίσματα.

Πάτωμα και έπιπλα

Περιμένοντας να έρθει το μωρό στον κόσμο είναι πολύ συνηθισμένο οι γονείς να επιλέγουν ένα θέμα (π.χ. ζωάκια) για τη διακόσμηση και με βάση αυτό να αγοράζουν το παπλωματάκι, τα φωτιστικά, την ταπετσαρία, το χαλί και τα παιχνίδια. Άλλοι, πάλι, προτιμούν να χρησιμοποιήσουν αντικείμενα, που ήδη υπάρχουν στο σπίτι. Ανεξάρτητα πάντως από το τι θα αποφασίσετε για τη διακόσμηση του δωματίου, ο εξοπλισμός που θα πρέπει να αποκτήσετε είναι συγκεκριμένος και η λίστα μας θα σας βοηθήσει να μην ξεχάσετε τίποτα από τα απαραίτητα.

Εκτός από τη διακόσμηση πρέπει να φροντίσετε και κάποια άλλα πολύ βασικά πράγματα, όπως είναι το πάτωμα και τα έπιπλα. Υπολογίστε, ότι το παιδί θα περνάει πολλή ώρα στο δωμάτιό του και ειδικά στο πάτωμα. Εκεί θα παίζει, εκεί θα μάθει να μπουσουλάει, εκεί θα κάνει τα πρώτα του βηματάκια. Αποφύγετε, λοιπόν, για λόγους υγιεινής την επένδυση με μοκέτα από άκρη σε άκρη. Είναι προτιμότερο να τοποθετήσετε ένα χαλί, που θα το αφαιρείτε και θα το πλένετε συχνά. Επιπλέον, προτιμήστε ξύλινο πάτωμα, γιατί προσθέτει ζεστασιά στο χώρο.

Τα έπιπλα και γενικά τα αντικείμενα για το δωμάτιο θα πρέπει να έχουν ως βασικό κριτήριο την εργονομία, την ασφάλεια και την καλή κατασκευή. Απομακρύνετε έπιπλα με αιχμηρές γωνίες, όπως τραπέζια, συρτάρια ή οτιδήποτε προεξέχει επικίνδυνα και φυλάξτε μικρά αντικείμενα, που μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία ή πνιγμό στο μωρό, αν τα βάλει στο στόμα του.

Η αισθητική του δωματίου, η λειτουργικότητα, αλλά και η ασφάλεια, συμβάλλουν καθοριστικά στη δημιουργία μιας όμορφης ατμόσφαιρας. Γι' αυτό το λόγο είναι σημαντικό να πληρούνται κάποιες προδιαγραφές. Ένα βρεφικό δωμάτιο συνήθως χρειάζεται:

  • Αλλαξιέρα με μεγάλη επιφάνεια, για να αλλάζετε και να ντύνετε άνετα το μωρό. Είναι καλύτερα να επιλέξετε αλλαξιέρα έπιπλο με συρτάρια στο κάτω μέρος, για να φυλάτε τα πράγματα του μωρού.
  • Ενδοεπικοινωνία. Για να το “ακούτε”, να είστε πάντα ήρεμοι και για να έχετε την πλήρη επίβλεψη, ενώ είστε σε διαφορετικό δωμάτιο από το μωράκι σας. Για να επιλέξετε κάποια με ηχείο ή με κάμερα, (ανάλογα με πόσο μεγάλο είναι το δωμάτιο) ακολουθήστε τη συμβουλή του παιδίατρου.
  • Καλάθι για τα πρώτα παιχνίδια του.
  • Κάλυμμα για το καλοριφέρ.
  • Κούνια με προστατευτικά κάγκελα. Προτιμήστε ένα γερό ξύλινο κρεβάτι με μη τοξικές βαφές, για να είναι ακίνδυνο. Προσέξτε, επίσης, τα κάγκελα να έχουν το ενδεδειγμένο ύψος (περίπου 60 πόντους από το στρώμα), την κατάλληλη απόσταση μεταξύ τους (5,5 ώς 6,4 πόντους) και στρογγυλεμένες γωνίες. Για την ευκολότερη πρόσβαση των γονιών, είναι προτιμότερο τα κάγκελα ή η βάση του κρεβατιού να είναι μετακινούμενα. Καλό είναι να έχετε την κούνια του μωρού σας στο υπνοδωμάτιό σας μέχρι και τον 6 μήνα.
  • Ντουλάπα για τα ρούχα και τα λευκά είδη του μωρού.
  • Στρώμα. Πρέπει να είναι κατασκευασμένο από σωστά υλικά και να είναι ανατομικό για να στηρίζει σωστά τη σπονδυλική στήλη του μωρού. Το στρώμα καλό είναι να πληροί τις αυστηρές Βρετανικές Προδιαγραφές ασφαλείας 1877 και 7177. Επίσης, επειδή κάποια μικροσκοπικά ζωύφια της οικιακής σκόνης (τα ακάρεα) είναι υπεύθυνα για πολλές αλλεργίες, βεβαιωθείτε ότι το κάλυμμα του στρώματος πλένεται στους 60° C. Αποφύγετε το μαξιλάρι και ντύστε εσωτερικά το κρεβάτι με ένα προστατευτικό από βαμβακερή επένδυση, για να μη χτυπάει το μωρό στα κάγκελα.
  • Παιδικό κάθισμα.
  • Πάρκο. Προσέξτε τα μεταλλικά μέρη να είναι επικαλυμμένα, για να προστατεύονται από τη διάβρωση. Επίσης, προσέξτε οι ακμές να είναι καμπυλωτές, για να μην υπάρχουν εξέχοντα αιχμηρά σημεία, που μπορούν να τραυματίσουν το μωρό. Τέλος, από το πάρκο δεν πρέπει να αποσπάται η βάση.

Να θυμάστε, ότι τα έπιπλα και το πάτωμα θα πρέπει να πλένονται εύκολα, το ίδιο και τα υφάσματα που θα επιλέξετε για κουρτίνες και καλύμματα. Το βαμβάκι είναι πάντα το καλύτερο υλικό για ένα βρεφικό δωμάτιο. Επίσης, πρέπει να ξέρετε, ότι παπλώματα και βαριές κουβέρτες δεν είναι κατάλληλα για μωρά κάτω των 12 μηνών, γιατί υπάρχει περίπτωση υπερθέρμανσης.