Θέματα

Δίδυμη κύηση

Από την Μαρίνα Μάρκου 09 Ιουνίου 2010

Διαβάστε στο άρθρο

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Δίδυμη κύηση
Η εμπειρία μιας δίδυμης κύησης είναι πολύ διαφορετική από μια απλή κύηση. Δεν είναι μόνο η παρουσία δύο εμβρύων και η γέννηση δύο μωρών, αλλά και όλη η διάρκεια της εγκυμοσύνης που κάνουν τις δίδυμες κυήσεις “ξεχωριστές” και ιδιαίτερες περιπτώσεις.

Η κύηση, ανάλογα με τον αριθμό των εμβρύων της, χαρακτηρίζεται ως απλή, δίδυμη, τρίδυμη, κ.λπ. Η δίδυμη κύηση οφείλεται είτε στη γονιμοποίηση ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο, οπότε πρόκειται για μονοζυγωτικά δίδυμα (αυτά που είναι του ίδιου φύλου και μοιάζουν στα φυσικά και πνευματικά χαρακτηριστικά τους), είτε στη γονιμοποίηση δύο ωαρίων από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια, οπότε πρόκειται για τα διζυγωτικά δίδυμα (ενδέχεται να είναι ίδιου ή και διαφορετικού φύλου και να μη μοιάζουν καθόλου μεταξύ τους).

Τα διζυγωτικά δίδυμα είναι συχνότερα (τα δύο τρίτα των κυήσεων) και έχουν χωριστούς πλακούντες και ξεχωριστό άμνιο και χόριο. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα, αν ο διαχωρισμός τους γίνει πολύ νωρίς, μπορεί να έχουν διπλούς εμβρυϊκούς υμένες. Αν ο διαχωρισμός τους γίνει αργότερα, τότε έχουν ένα χώριο και συνήθως δύο αμνιακούς σάκους. Τα μονοαμνιακά δίδυμα είναι πολύ σπάνια. Οι ομφάλιοι λώροι είναι ανεξάρτητοι, αλλά οι πλακούντες έχουν αγγειακές αναστομώσεις μεταξύ τους, που συνδέουν τις δύο εμβρυϊκές κυκλοφορίες.

Στη λευκή φυλή η συχνότητα της διδύμου κυήσεως είναι περίπου 1:80 εγκυμοσύνες και η κληρονομικότητά της και από τους δύο γονείς έχει βεβαιωθεί στατιστικά. Άλλες καταστάσεις που συνδέονται με αυξημένο ποσοστό διδύμων κυήσεων είναι οι συγγενείς ανωμαλίες της διάπλασης της μήτρας, όπου παρατηρούνται σε αναλογία 1:20 εγκυμοσύνες.

Βέβαια, σήμερα οι δίδυμες κυήσεις είναι συχνότερες από ποτέ, κυρίως λόγω των θεραπειών γονιμότητας στις οποίες υποβάλλονται πολλά ζευγάρια, όπως επίσης και λόγω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Η χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών με σκοπό την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας για θεραπευτικούς λόγους, έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη εμφάνιση διδύμων και γενικότερα πολύδυμων κυήσεων. Έτσι, ενώ παλιά ήταν μια έκπληξη για τους γονείς, σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις είναι μια σοβαρή πιθανότητα. Στις περιπτώσεις αυτές οι υποψήφιοι γονείς ελπίζουν για μια δίδυμη κύηση, η οποία θα τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους.

Η σύλληψη των διδύμων
Η σύλληψη των διδύμων μπορεί να γίνει με δύο τρόπους, όπως είδαμε και παραπάνω. Όταν απελευθερώνονται και γονιμοποιούνται δύο ή περισσότερα ωάρια, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι κύηση με μη πανομοιότυπα (διζυγωτικά) δίδυμα. Όταν, όμως, ένα μόνο ωάριο γονιμοποιείται από ένα σπερματοζωάριο και στη συνέχεια χωρίζεται σε δύο ζυγωτές, το αποτέλεσμα είναι δύο ξεχωριστά έμβρυα. Αυτά έχουν πανομοιότυπο γενετικό υλικό και είναι πανομοιότυπα δίδυμα (μονοζυγωτικά, ομοζυγωτικά ή μονοωογενή). Τα δίδυμα αυτά, που εμφανίζονται με συχνότητα ένα στα πέντε δίδυμα, είναι πάντα του ίδιου φύλου και έχουν τα ίδια γενετικά χαρακτηριστικά. Τέλος, συχνά η απόκτηση διζυγωτικών διδύμων είναι κληρονομική. Όμως, δεν υπάρχουν παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες για σύλληψη μονοζυγωτικών διδύμων.