Θέματα

Οι υποχρεώσεις των νονών

Από την Όλγα Ρότα 23 Αυγούστου 2009
Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Οι υποχρεώσεις των νονών
Εκτός από το όνομα που θα δώσουν στο μωρό, οι νονοί έχουν και κάποιες άλλες υποχρεώσεις, που αφορούν το μυστήριο της βάφτισης. Αυτές είναι το βαφτιστικό κουτί, η λαμπάδα, ο βαφτιστικός σταυρός, τα μαρτυρικά και τα έξοδα για το ναό.

Βαφτιστικό κουτί

Το περίφημο αυτό κουτί κρύβει μέσα του όλα τα απαραίτητα ρούχα και αξεσουάρ, που χρειάζεται το μικρό σας αγγελούδι στη βάφτισή του. Μπορεί να είναι το κλασικό κουτί, το οποίο θα σας δώσει το κατάστημα που θα προμηθευτείτε τα ρουχαλάκια του μωρού ή ένα όμορφο μπαουλάκι, που θα χρησιμεύσει αργότερα και ως αποθηκευτικός χώρος στο παιδικό δωμάτιο.

Μέσα του θα βάλετε τα ρουχαλάκια μαζί με τα λαδόπανα, το καπελάκι και τα παπουτσάκια. Η γκάμα των σχεδίων, των υφασμάτων και των χρωμάτων για τα βαπτιστικά ρούχα, οπωσδήποτε θα σας εντυπωσιάσει. Μικροσκοπικά φουστανάκια για τις μπέμπες, κομψά κοστουμάκια για τους μπέμπηδες.

Όμως, εκτός από στυλ, το μωρό σας πρέπει να νιώθει άνεση και ασφάλεια φορώντας ρούχα απαλά και φιλικά προς το ευαίσθητο δερματάκι του. Τα καλτσάκια πρέπει να είναι βαμβακερά και μαλακά, χωρίς να σφίγγουν το ποδαράκι του, ενώ τα παπουτσάκια πρέπει να είναι ανατομικά και από μαλακό δέρμα. Η εμφάνιση του πρωταγωνιστή ή της πρωταγωνίστριας της βραδιάς ολοκληρώνεται με το καπελάκι.

Στο κουτί θα βάλετε επίσης τα λαδόπανα του μωρού (σετ εσωρούχων που απορροφούν το λάδι που χρησιμοποιείται στο μυστήριο) και δυο πετσέτες, μία μεγάλη για το μωρό και μία μικρή για τα χέρια του ιερέα.

Εδώ, θα βάλετε επίσης ένα κουτάκι με το μπουκαλάκι του λαδιού και ένα ψαλιδάκι με το οποίο θα κοπούν οι τούφες από τα μαλλάκια του μωρού.

Σταυρός

Ο βαφτιστικός σταυρός είναι το πρώτο κόσμημα που αποκτά το μικρούλι, δώρο από το νονό ή τη νονά του. Συμβολίζει την ένταξή του στη χριστιανική ζωή και είναι για εκείνο ενθύμιο ζωής. Τα κοσμηματοπωλεία διαθέτουν μεγάλη συλλογή από βαπτιστικούς σταυρούς σε ποικίλα μεγέθη, σχέδια και υλικά, όμως οι νονοί πρέπει να επιλέξουν ένα καλό και κομψό σχέδιο, που θα κρατήσει το παιδί για όλη του τη ζωή. Το μέταλλο του κοσμήματος μπορεί να είναι από χρυσό, λευκόχρυσο ή ασήμι, ενώ το σχέδια του σταυρού ποικίλουν από πολύ απλά για τα αγοράκια, μέχρι διακοσμημένα με πετράδια για τα κοριτσάκια. Αν θέλετε, μπορείτε να χαράξετε στο πίσω μέρος το μονόγραμμα του μωρού ή την ημερομηνία της βάφτισής του.

Λαμπάδα

Συνήθως, οι οίκοι με τα βαπτιστικά προτείνουν κάποιο σχέδιο λαμπάδας που ταιριάζει με το στολισμό της εκκλησίας, ή ακόμα και με τα ρουχαλάκια του μωρού.

Έτσι, μπορείτε να βρείτε απλές λευκές λαμπάδες ή πιο εντυπωσιακές με χρώματα και αξεσουάρ στολισμένα πάνω στο κερί.

Μαρτυρικά

Τα μαρτυρικά σταυρουδάκια ανήκουν και αυτά στα έξοδα του νονού. Καρφιτσώνονται στο πέτο των καλεσμένων, “των μαρτύρων” της βάφτισης, και μαρτυρούν το μυστήριο. Προνοήστε να έχετε διαθέσιμα περισσότερα κομμάτια από τον αριθμό των καλεσμένων σας, γιατί σίγουρα θα σας χρειαστούν. Καρφιτσώστε τα όλα μαζί σε μαξιλαράκια ασορτί με τη λαμπάδα ή τα ρουχαλάκια του μωρού, ή τοποθετήστε τα σε μικρά κουτάκια. Δώστε τα να τα μοιράσουν κάποιοι από τους μικρούς σας καλεσμένους, οι οποίοι σίγουρα θα χαρούν με τη συμμετοχή τους στο μυστήριο.

Ναός

Μια ακόμα υποχρέωση των νονών είναι η αμοιβή του ιερέα, του νεωκόρου και του ψάλτη. Το ποσό αυτό δεν είναι πάντα καθορισμένο. Σε κάποιες εκκλησίες ζητούν συγκεκριμένο ποσό, ενώ σε άλλες αρκούνται σε όποιο ποσό μπορούν να διαθέσουν οι νονοί.

Tip: Οι υποχρεώσεις των νονών συνεχίζονται με το χριστουγεννιάτικο δώρο, τη λαμπάδα του Πάσχα και τα δώρα της γιορτής και των γενεθλίων του παιδιού.