Θέματα

Μπομπονιέρες... Άπειρες επιλογές!

Από την Μαρία Κρητικού 18 Μαίου 2011

Διαβάστε στο άρθρο

Συνοδευτική φωτογραφία του άρθρού Μπομπονιέρες... Άπειρες επιλογές!
Σύμφωνα με το έθιμο, στο τέλος της βάπτισης θα προσφέρετε μια μπομπονιέρα και ένα γλυκό σε κάθε καλεσμένο. Η μπομπονιέρα είναι ένα όμορφο αναμνηστικό δώρο και η παράδοσή της ξεκινά αρκετούς αιώνες πίσω. Στην εποχή μας θεωρούνται απαραίτητες σε βαπτίσεις πολλών λαών.

Η μπομπονιέρα με τα κουφέτα δεν είναι σημερινό έθιμο και η παράδοσή της έρχεται από τα χρόνια του μεσαίωνα. Όπως θα διαβάσετε στο άρθρο μας Κουφέτα. Μια γλυκιά ιστορία..., τα αμύγδαλα παρουσιάστηκαν στη βάπτιση ως σύμβολο ευημερίας ήδη από τους αρχαίους Ρωμαίους. Πώς, όμως, φτάσαμε από το να προσφέρουμε στους καλεσμένους αμύγδαλα με μέλι στις σημερινές περίτεχνες και πρωτότυπες μπομπονιέρες;

Τα παλιά χρόνια δεν υπήρχαν μπομπονιέρες, όπως τις ξέρουμε σήμερα. Μετά το μυστήριο μοιραζόταν κάποιο γλυκό, που συνήθως περιείχε μέλι, το οποίο συμβόλιζε την ευτυχία και τη γλυκιά ζωή που θα απολάμβανε στην πορεία το μικρό παιδί.

Σε πολλές βαπτίσεις παλιότερων εποχών στη θέση της σημερινής μπομπονιέρας οι γονείς του νεοφώτιστου πρόσφεραν σιμιγδαλένιο χαλβά, γλυκές κολοκυθόπιτες, ξεροτήγανα, λουκούμια με αμύγδαλα, λουκουμάδες, μπακλαβάδες, δίπλες, παστέλια, τηγανίτες με μέλι, φιογκάκια...

Με την εισαγωγή της ζάχαρης στην ευρωπαϊκή κουζίνα “μπήκαν στο παιχνίδι” και άλλα γλυκά: αμυγδαλωτά πασπαλισμένα με άχνη, κουλούρες στολισμένες με ζαχαρωτά, ζαχαρωμένοι ξηροί καρποί, καραμέλες, ζαχαρωμένα λουλούδια, γλυκά του κουταλιού, κοπανισμένα στραγάλια με ζάχαρη, παξιμάδια σκεπασμένα με κοπανιστή ζάχαρη και βέβαια κουφέτα.

Τα κουφέτα πήραν τη μορφή που έχουν σήμερα από τα λεπτά στρώματα ζάχαρης, με τα οποία επικάλυπταν τα αμύγδαλα. Η επίστρωση της ζάχαρης προστέθηκε με την ελπίδα ότι η ζωή για το νεοφώτιστο θα έχει περισσότερη γλυκύτητα από πικρία. Ο αριθμός των κουφέτων που έμπαιναν στη μπομπονιέρα ήταν επιλογή των γονιών, όμως έπρεπε να είναι πάντα μονός (5, 7 ή 9).

Μπορεί σήμερα οι επιλογές στα σχέδια να είναι πάρα πολλές, όμως η σπουδαιότητα και ο συμβολισμός τους παρέμεινε ίδιος και απαράλλακτος μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Οι μπομπονιέρες είναι το μικρό αναμνηστικό που -αν το έχετε επιλέξει έξυπνα- οι καλεσμένοι σας θα το φυλάξουν για πάντα! Φροντίστε, λοιπόν, να αφιερώσετε αρκετό χρόνο στην αναζήτησή τους. Άλλωστε, μια καλόγουστη μπομπονιέρα δείχνει, ότι σέβεστε τους καλεσμένους σας.

Η λέξη μπομπονιέρα προέρχεται από τη γαλλική λέξη bombonnière, μια λέξη που το 18ο αιώνα αναφερόταν σε ένα ακριβό κουτάκι, που περιείχε μικρά κουφετάκια, καραμελίτσες (bon - bon, καραμέλα στα γαλλικά) ή άλλα γλυκάκια που χάριζαν δροσερή αναπνοή. Αυτό το μικρό, αλλά πολύ ακριβό κουτάκι, ήταν ένα πανέμορφο έργο τέχνης. Οι κοσμηματοποιοί που τα έφτιαχναν, έκαναν περίτεχνες διακοσμήσεις με χρυσό ή ακόμη και με πολύτιμες πέτρες. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ της μόδας ανάμεσα στους αριστοκρατικούς κύκλους και αποτελούσε ένα πραγματικό σύμβολο κύρους, αλλά και ένα όμορφο αντικείμενο που έφερνε τύχη.

Επειδή ένα τέτοιο δώρο ήταν πολύ ακριβό, στην αρχή συνηθιζόταν να τα προσφέρουν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας και της υψηλής αριστοκρατίας στους καλεσμένους τους σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις, όπως ήταν οι γάμοι και οι βαπτίσεις επιφανών προσώπων.

Την ίδια εποχή στην Ιταλία μετά τη βάφτιση του παιδιού οι γονείς πρόσφεραν γλυκάκια, ενώ οι πιο εύρωστες οικονομικά οικογένειες προσέφεραν ατομικά πορσελάνινα κουτάκια με τα υπέροχα κουφέτα από τις οικοτεχνίες του Αμπρούτζο (περιφέρεια στην κεντρική Ιταλία)!